Histori e shkurtër e kafes

dua-a-casa

Në shekujt XIV dhe XV, egzistojnë dëshmi rreth konsumit të kafes në vendet Arabe. Bima ishte shumë e dashur për ta sepse konsiderohej me efekte magjike, për këtë arsye popujt e zonës për shumë kohë e ndaluan exportin drejtë vendesh të tjera. Ata e përdornin kafen kryesisht për të qëndruar zgjuar gjatë lutjeve të natës por edhe për qëllime kurative.

Në shekullin e XV nisën të përhapen kafenetë e para në të gjitha vendet me kulture myslimane: vende takimi për burra ku konsumohej kafe e hidhur dhe e fortë, shoqëruar me muzikë dhe argëtim. Edhe pse ishte një pije e dashur për shumicën, efektet e kafes nuk gjenin përkrahjen e ligjit islamik. Për këtë arsye, shpejtë u ndalua konsumi në ambiente publike dhe të gjitha kafenetë u mbyllën. Megjithë përpjekjet e shumta për ta ndaluar konsumin, kafja fitoi shpejtë zemrat e të gjithëve duke vijuar të konsumohej në sallonet e shtëpive. Historia e kafes në perëndim gjurmët e para i ka në Francë në vitin 1644, Agli në 1652, Shtetet e Bashkuara të Amerikës rreth 1670 dhe Gjermani në 1679.

Facebook
Twitter
LinkedIn

"Eksploroni botën DUA"

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

This site is registered on wpml.org as a development site.